Dijous gras

 ‘Dijous Gras’ o ‘Dijous Llarder’ (en castellà ‘Jueves Lardero’ o també conegut, en molts llocs, com ‘Dia de la Truita’). Amb aquest dia s’inicien les festes de Carnestoltes i també ens avisa que només queda una setmana pel ‘dimecres de Cendra’, que ens anunciarà la Quaresma o, el que és el mateix, que falten 40 dies per a la Setmana Santa.

Què té a veure el dijous gras amb el dia de la truita?

Hi ha moltes hipòtesis, però la que més circula és la que ens explica que antigament, en un dia com avui, es feien unes ‘truites’ amb farina i grassa o sagí de porc i era popular anar al camp a menjar-se-la. Avui dia aquesta farina i el greix amb el que es feien les truites s’ha substituït per ous, i per aquest motiu és tan tradicional endur-se a l’escola o la feina un entrepà de truita.

Evidentment hem de pensar que a cada comarca o regió celebren d’una manera diferent aquest dia i amb una gran diversitat d’aliments i celebracions .

La botifarra d’ou, no ha de ser de color groc!

La tan famosa botifarra d’ou, que es menja en dies com avui, es degusta sola, amb pa, formant part d’ entrepans, o fins i tot en forma de truita ‘redundant’- ous i botifarra d’ ous-.

Es troba embotida en budell prim o mitjà i és fresca però ja cuita, per degustar directament. Se sol presentar en forma de ferradura, amb el fil de lligar-la.

La botifarra d’ou és una variant de la ‘botifarra blanca’ o ‘cuita’, o ‘de perol’, feta amb carn magra (espatlla), tallons o daus de cansalada, a vegades cap i altres parts ‘no nobles’ amb la inclusió d’ous frescos, en quantitats variables segons la casa o la comarca. Una fórmula corrent fa servir 8 ous per 1 kg de pasta. S’ amaneix amb sal i pebre negre.

Les botifarres d’ ou tradicionals i artesanes no tenen color groc– com les que se solen comercialitzar a través de les organitzacions de cansaladers-, sinó blanquinós o crema.

Altres curiositats:

– Cau sempre en lluna nova.
– El costumari d’aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons.
– Antigament era molt comú que aquests dies els infants féssin captes d’ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d’exquisideses de la jornada.
– A Mallorca, on el Carnaval es coneix com els ‘Darrers Dies’, és costum farcir les ensaïmades i les coques bambes de productes porcins, com la sobrassada barrejada amb codonyat o carabassa.
– El refranyer fa referència a aquesta jornada: ‘Per Dijous Llarder, botifarra menjaré’ i ‘Per Dijous Gras, botifarra fins al nas’.

Thanks! You've already liked this
1 comment