Curiositats de l’Estació Espacial Internacional
L’Estació Espacial Internacional existeix i és la nau més gran mai construïda. És tan gran que va caldre posar-la en marxa a trossos perquè no hi havia cap llançadora capaç de posar-la en òrbita d’una sola peça.
La construcció va començar al novembre de 1998 amb el llançament del mòdul Zarya, al que se li va afegir el Unity al desembre, primer moment en el que va pujar algú a bord de l’Estació. A poc a poc se li van anar afegint components.
Aquí teniu unes quantes curiositats de l’estació:
– Està habitada des del 2000:
L’Estació porta habitada sense interrupció des de novembre de 2000, primer per tripulacions de 3, i des de 2009 per tripulacions de 6.
– Està a l’espai, però per poc:
L’espai comença als 100 km d’altitud i l’EEI orbita a uns 400 km d’altitud.
Això fa que els astronautes diguin que és com estar en un avió que vola alt, excepte per la velocitat, que és espectacular!
– Gravetat zero?
Igual que l’estació quasi no està a l’espai, els seus tripulants tampoc estan totalment amb gravetat zero.
– Mira, la EEI!!:
El que estigui tan baixa fa, a més, que la pugui veure un 90% de la humanitat. I quan diem pot ser vista volem dir que pot ser vista a simple vista, si els núvols ho permeten.
Això ocorre en fosquejar o a l’alba quan els rajos del Sol incideixen en els panells solars i la fan brillar, convertint-la en el segon objecte més brillant del cel nocturn darrere, només, de la Lluna. Es veu com un punt brillant que es mou molt ràpid i que, a més, no és difícil de fotografiar.
– Tecnologia obsoleta:
Una altra confusió comuna és associar l’Estació amb tecnologia punta, quan el temps necessari per provar, certificar, i incorporar coses en ella fa que quan arriben a òrbita tenen tranquil·lament alguns anys d’antiguitat.
Resumint, que estem parlant de tecnologia dels 80 i dels 70 en algunes coses, la qual cosa obliga als astronautes a dedicar molt temps a tasques de manteniment en detriment del temps que li dedicarien a la ciència.
– Però hi ha WiFi:
Hi ha uns cent ordinadors a bord. Els que gestionen els sistemes de l’Estació estan sent migrats a Debian, i la resta són ordinadors amb Windows que s’usen fonamentalment per controlar experiments. I sí, a l’Estació hi ha WiFi des de 2008.
– I robots a bord:
Un és ‘Robonaut’, amb el qual estan experimentant a veure si serveix per ajudar en tasques de manteniment. I l’altre és ‘Kirobo’, un robot japonès que s’utilitza per parlar amb l’astronauta Koichi Wakata.
– Cal reciclar:
Un altre assumpte a tenir en compte és que a 400 quilòmetres d’altura no pots anar al súper a comprar, així que l’Estació rep subministraments periòdicament usant diversos tipus de naus de càrrega. I és per això que és important reciclar per aprofitar els recursos, i això inclou el pipí dels astronautes.
– No està acabada:
Malgrat els diners invertits, encara no està acabada. Falta que Rússia enviï el laboratori Nauka, que va ser construït en els 90 com a reserva del Zarya, un altre mòdul esfèric més que bàsicament serveix de peça d’interconnexió, i dos mòduls amb panells solars.
– Té data de caducitat:
Amb Nauka i els dos panells solars es podria trossejar l’Estació en dues separant de nou Zarya i Unity si a partir de 2020 els Estats Units decideixen retirar-se del projecte, encara que no hi ha res decidit.